Traumadagen 2024: De instabiele elleboog

MEER ARTIKELEN

Traumadagen 2024: De instabiele elleboog

Op 14 en 15 november hebben de traumadagen plaatsgevonden, waar het Elleboog Netwerk dit jaar aan heeft mogen deelnemen. Hidde de Hoog en Dave Heijblok zijn gevraagd om te komen spreken over de instabiele elleboog binnen de fysiotherapie. Mooi initiatief vanuit het traumanetwerk Nederland, waar zowel fysiotherapeuten als onder andere traumachirurgen aanwezig waren.
De kracht binnen de zorg is het bundelen van de disciplines en netwerken om tot de gewenste zorg bij de individuele patiënt te komen. Zo ook bij de instabiele elleboog!

Immobilisatie vs Mobilisatie
De kern van de presentatie stond in het teken van de discussie; Gaan wij de elleboog immobiliseren of juist mobiliseren? En als wij gaan mobiliseren, hoe doen wij dit dan en waar moet er opgelet worden?
Voor de presentatie van het ENN, werd er gestart door traumachirurg Charlotte Lameijer, die een inkijkje gaf in de anatomie en chirurgische benaderingen bij de laterale elleboog instabiliteit.
Mooie aansluiting op de presentatie van Hidde en Dave, waarin de revalidatie besproken werd.

Immobilisatie heeft zijn aandeel in het traject en moet zeker niet vergeten worden. Echter is dit vooral van belang bij hoog complexe patiënten waar de elleboog postoperatief nog niet stabiel genoeg is om te bewegen. Bij voorkeur ook een gelimiteerde tijd van maximaal 3 weken, waarbinnen er ruimte is om te starten met fysiotherapie. Wat kan de fysiotherapie dan al doen?
Binnen de revalidatie is er een belangrijke rol voor de proprioceptie, ook wel de positie van het gewricht. Verminderde stimulus resulteert in verminderde corticale representatie. De elleboog wil bewegen, dus ook in de acute fase is het van belang om te bewegen. Al is het maar 10 graden of een co-contractie door beweging vanuit de hand.

Het is van belang om als fysiotherapeut een actieve rol in de revalidatie te nemen en de communicatie met de chirurg goed te laten verlopen. Wat is de safe space om in te bewegen? Wat is er gebeurd in de elleboog? Wat is het beleid? In het stellen van deze vragen kan het traject al vanaf het eerste moment vloeiend verlopen met een sneller functioneel herstel. 

Kernboodschap na de traumadagen
Elleboog zorg is samenwerking tussen verschillende disciplines. Stel het beleid af, creëer een safe space voor de patiënt (en therapeut) om mee te beginnen en voel je bekwaam en bekend met de elleboog van de individuele patiënt. Afstemming van het beleid is van essentieel belang om de patiënt de gerichte zorg te leveren.  De elleboog wil bewegen! 

Namens het gehele ENN willen wij Netwerk Traumarevalidatie Nederland nogmaals bedanken voor de uitnodiging en vruchtbare sessie omtrent de elleboog. De toekomst ligt hem in de koppen bij elkaar steken en verder te gaan met van elkaar en met elkaar te leren! 

Dave Heijblok
Msc Manueeltherapeut

Hidde de Hoog
Msc Manueeltherapeut

Delen: